Home > Over TCG

Traditionele Chinese Geneeskunde

De Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG) bestaat al duizenden jaren en is gebaseerd op een holistische benadering van de mens. Dat houdt in dat de mens als een onlosmakelijk deel van zijn omgeving wordt gezien. Het betekent ook dat lichaam en geest als één geheel worden beschouwd.

Acupunctuur is een onderdeel van de TCG die al duizenden jaren wordt toegepast. Volgens de filosofie van de TCG krijgt ieder mens bij de geboorte een bepaalde hoeveelheid energie mee. Die energie is nodig om te kunnen leven en actief te zijn. Hij stroomt door het lichaam langs kanalen, die meridianen worden genoemd. Deze zijn zowel met elkaar als met de organen en de geest verbonden. Ze vormen als het ware een web in het lichaam. Als de energiestroom wordt verstoord, ontstaan er ziektes. Zo’n verstoring in de energetische huishouding kan optreden door invloeden van buitenaf (b.v. virussen, wind, kou, hitte, vochtigheid), door trauma’s, overbelasting en/of heftige emoties (verlies van een geliefd persoon, angsten) of grote zorgen. Door bepaalde punten op de meridianen te prikkelen met naalden kan de energie weer gaan stromen en kan de balans worden hersteld.

In de laatste 40 jaar heeft acupunctuur zich in een hoog tempo ontwikkelt. Zo zijn er veel nieuwe technieken ontdekt en toegepast, met name door dokters met een westerse en traditioneel Chinese achtergrond. Voorbeelden hiervan zijn Jiao’s Scalp Acupunctuur & Fu’s Subcutaneous Needling (afgekort:FSN) 

Jiao’s Scalp Acupunctuur werd uitgegeven op 18 maart 1971. Jiao’s Scalp Acupunctuur is gebaseerd op de unieke theorie en praktische ervaring van oude Chinese acupunctuurbehandelingen van encefalopathie, gecombineerd met de kennis van de moderne medische cerebrale cortexfunctie, en is samengevat door herhaald onderzoek en klinische verificatie. In de jaren 80 werd Jiao’s Scalp Acupunctuur een van de meest gebruikte methoden voor de behandeling van encefalopathie. Sindsdien vereist de Gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties wijdverspreide promotie in de wereld. Jioa’s Scalp Acupunctuur is al 48 jaar in ontwikkeling. Theoretisch onderzoek en klinische praktijk zijn steeds perfecter geworden. Jiao’s Scalp Acupunctuur wordt voornamelijk gebruikt voor de behandelingen van cerebrovasculaire aandoeningen, en de totale effectieve percentage van hemiplegie, die veroorzaakt wordt door een beroerte (hersenbloeding of herseninfarct), kan meer dan 90% bedragen. Het heeft bepaalde positieve effecten op de gevolgen van hersentrauma, hersenverlamming van kinderen, cerebrale hypoplasie van kinderen, verlamming van tremoren (de ziekte van Parkinson’s), chorea, tinnitus en verschillende soorten acute en chronische pijn.

Fu’s Subcutaneous Needling (FSN), stammend uit het traditioneel Chinese acupunctuur, is een therapeutische aanpak voor lokale aandoeningen en kwalen, vooral voor (bot)spier gerelateerde aandoeningen. Om is te genezen door een speciale, zogeheten trocar naalden aan te brengen in de onderhuidse laag rondom de aangetaste plek. In sommige situaties kan FSN direct en significant verlichting geven en kan ook beter werken dan verdovende middelen en pijnstillers. FSN-therapie heeft vele goede pluspunten; weinig pijn, geen bijwerkingen, snelle werking en duidelijke effecten.

Chinese kruiden medicijnen zijn een van de beste kruidenmedicijnen in de wereld met een lange, historische traditie dat al dateert vanaf de 3e eeuw voor Christus. Chinese kruiden medicijnen, samen met andere onderdelen van de Chinese medicatie, is gebaseerd op de concepten van Yin en yang. Het streeft ernaar te begrijpen en te begrijpen dat er veel verschillende manieren waarin de fundamentele balans en harmonie tussen de twee kan ondergraven en de manieren waarop een persoons Qi of levenskracht wellicht uitgeput of geblokkeerd is. Klinische strategieën en ingrepen zijn gebaseerd van diagnosis van symptomen die deze onbalans reflecteren.

Moxa Therapie Moxa is van oudsher een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. Als therapie heeft het specifiek publiek, wat voor de een aangenaam is wordt door een andere als onprettig ervaren.

Moxa is het branden van een gedroogd kruid (Bijvoetkruid) dat in de vorm van een staafje gerold (sigaartje). Dit brandende staafje word vlak boven de slappe, koude, futloze of gezwollen plekken gehouden, die zich op de voet vinden. Hierbij wordt het weefsel door de warmte en de stimulerende werking van de kruiden behandeld. Na verloop van enkele behandelingen kunnen energiebanen en reflexpunt weer beter doorstromen en aan het lichaamsproces deelnemen.

Moxa is onder andere aan te beleven bij chronische pijnen, slapte aan het weefsel, gebrekkige energie in het lichaam en slaaploosheid. Ook littekens kunnen heel goed met moxa behandeld worden. Door enkele moxa behandelingen kunnen blokkades doorbroken worden en lichaamsfuncties weer tot leven komen. Moxa is effectief bij vochtige en koude weersomstandigheden. In de winter als de temperaturen buiten dalen, is de Moxa behandelingen het meest effectief.